Billiga fälgar

På denna sida:

Fälgarna på bilen är en viktig del för många bilägare av flera olika anledningar. Bland annat gör ett par snygga fälgar mycket för utseenden, samtidigt som de tillsammans med däcken påverkar bilens säkerhet och prestanda. Valet mellan plåt och aluminium bör därför tänkas över noga innan man bestämmer sig. Oavsett material har fälgen dock flera funktioner och en av dem är den estetiska. Det finns otaliga varianter av som kan användas för att göra bilen mer personlig. Fälgar förekommer dessutom i alla olika prisklasser, men den som söker en funktionsduglig, prisvärd fälg behöver inte misströsta – billiga produkter finns till alla fordon och i flera olika modeller.

Billiga fälgar i aluminium eller stål

Fälgar till personbilar finns i flera olika material, där de av aluminium, så kallade alufälgar, eller de gjorda av pressad stålplåt är vanligast. Båda dessa typer förekommer i flera olika utföranden och både den som föredrar klassiskt utseende och den som vill satsa på mer moderna varianter kan hitta något till ett bra pris.

Dagens personbilar levereras oftast med stålfälgar och den som föredrar aluminiumfälgar behöver ofta betala något extra eller beställa dessa separat, och eventuellt även göra bytet själv efter att bilen är uthämtad. Det kan dock vara värt att lägga extra tid och pengar på just den fälg som man känner passar både bilen och dess förare, och det behöver inte kosta så mycket. Aluminiumfälgar är dock generellt sett något dyrare än varianter i stålplåt. Den som vill förhöja bilens utseende och skapa ett mer personligt fordon kan istället köpa en hjulsida, vilket betyder att en löstagbar plastkapsel monteras på och täcker den existerande fälgen. Vilken lösning som föredras är en smaksak.

Det finns dock vissa fördelar med att välja aluminiumfälgar. De har ofta en finare lyster än motsvarigheten i stål, och med rätt utseende och design är det inte svårt att putsa fram en glänsande yta, vilket är vad många söker rent utseendemässigt. Dagens pressade priser gör också att aluminiumfälgar blir allt billigare och varje år visar undersökningar att de ständigt ökar i popularitet. Aluminium väger ofta också något mindre än de av stålplåt, vilket faktiskt kan ge stor effekt på bilens prestanda och däckens rotation. En lättare bil innebär också minskad bränslekostnad, vilket kan vara en nog så viktig aspekt i sammanhanget.

Köp billiga fälgar på nätet

Den som är ute efter att uppdatera sitt fordon med nya fälgar i antingen aluminium eller stålplåt kan med fördel vända sig till internet. Köp fälgar online på någon av de många nätbaserade butiker som finns till hands för att undvika onödiga kostnader och för att i lugn och ro kunna välja den fälg som passar bäst för både fordon och förare. Att handla på nätet blir allt vanligare och behöver inte vara krångligare eller ta längre tid än att besöka en butik och välja modell och tillverkare där. Fördelen är att du i lugn och ro kan leta igenom utbudet och väga för- och nackdelar med olika material, utseende och design utan att uppleva press från en påtryckande försäljare. Genom att köpa produkterna direkt via din dator eller surfplatta kan du dessutom själv välja när och hur du gör dina efterforskningar och genomför ditt köp, utan att behöva ta hänsyn till butikernas öppettider.

Det finns flera seriösa aktörer på den svenska marknaden som erbjuder billiga fälgar och andra delar till allehanda fordon till mycket konkurrenskraftiga priser. Detta tack vare att lagerkostnad samt att kostnad för butikslokal och personal kan reduceras hos internetbutikerna, och du som kund upplever ofta mycket snabb leverans och produkter till lågt pris. Både stål- och aluminiumfälgar finns att hitta upp till halva priset och ibland mer hos internetleverantörerna, vilket tillsammans med god service och kort leveranstid gör att det ofta lönar sig i både tid och pengar att köpa fälgar online.

Montera fälgar köpta online

Fälgar monteras med bultar i skruvhål i navet på däcket, eller med hjälp av muttrar på bultar vilka är fastpressade i däckets nav. På dagens moderna personbilar är antalet muttrar eller bultar mellan tre till fem, och på tyngre fordon, såsom lastbilar, används ibland ett större antal. Det är inte komplicerat att montera fälgar på moderna däck, men det kräver för ändamålet korrekt utrustning för att säkerställa att fälgen sitter fast ordentligt och för att kontrollera att hjulet inte på något sätt förlorar i prestanda eller säkerhet genom felaktig montering av fälgen.

Ofta kommer nya däck redan färdigmonterade med tillhörande fälgar, men den som väljer att uppdatera befintliga däck eller skapa ett personligt utseende på nyinköpta däck kan behöva montera de nya fälgarna på egen hand. Att byta eller montera fälgarna är inte svårt men kräver kunskap och korrekt utrustning, och den som är den minsta osäker gör ofta bäst i att vända sig till utbildad personal på till exempel en verkstad eller en bensinmack. Har man dessutom köpt billiga fälgar på internet finns det ofta möjlighet till ytterligare en liten utgift i form av korrekt och säker montering, vilket kan löna sig i längden. Fälgar som faller av eller som på något sätt minskar däckets prestanda och säkerhet kan vara rent livsfarligt.

Tack vare dagens goda utbud på internet finns det billiga fälgar i alla modeller och utförande till mycket konkurrenskraftiga priser, och det finns inte längre någon anledning att köra runt med gamla eller tråkiga fälgar.