Aluminiumfälgar

På denna sida:

För det otränade ögat är en aluminiumfälg  bara en fälg, men den som tar sig tid att titta lite närmare märker snart att olika däck kan skilja sig markant från varandra. Fälgen utgör tillsammans med däcket själva hjulet på antingen en cykel, en motorcykel eller en personbil. Dagens moderna däck gör att det via olika typer av material och utseende finns möjlighet att förändra bilens utseende och skapa en något mer personlig typ av fordon, tillsammans med möjligheten att förändra och förbättra fordonets styrningsförmåga, bränsleförbränning och friktion mot underlaget.

Dagens moderna däck till bränslefordon, såsom personbilar, är baserad på introduktionen av radialdäcket från 1946. Radialdäcket är idag i stort sett det enda däck som säljs på den svenska marknaden tack vare dess otaliga fördelar gällande styrförmåga, utseende och körkänsla. Radialdäcken har så kallade textiltrådar som löper rätvinkligt utmed däcket mot fälgen, ner under slitbanan och upp igen på motsatt sida. Det speciella utseendet gör det möjligt för radialdäcken att anpassa sig efter väglaget med dess olika ytor och ojämnheter, och friktionen blir mindre. Alla däck som säljs i Sverige idag passar bra ihop med aluminiumfälgar av olika design och utseende.

Fördelarna med aluminiumfälgar

Fälgar av aluminium kallas också ofta alu fälgar och blir alltmer populära tack vare deras många positiva egenskaper. Den största konkurrenten är fälgar av pressad stålplåt, som förvisso ofta är något billigare men som saknar till exempel den lyster och glans som kommer med fälgar i aluminium. Stålfälgar är dessutom något tyngre, vilket kan tyckas vara marginellt men faktiskt kan ge stora effekter i form av prestanda, styrsel och bränsleförbrukning. De kan ofta också vara svårare att rengöra, vilket är en nackdel för oss svenskar som ofta vintertid får in grus, smuts och lera i hjulen. De bästa alufälgarna är de modeller som är lackerade med en tålig och högkvalitativ lack. Detta gör att glansen sitter kvar längre efter putsning, och gör att de håller sig snygga såväl sommar som vinter.

Eftersom fälgar i pressad stålplåt ofta är något billigare än aluminiumfälgar, levereras idag större delen av nya fordon med just fälgar i stålplåt. Dessa kan vara nog så snygga och praktiska, men fördelarna med aluminium väger ofta upp både i form av prestanda och utseende. Genom att köpa till eller beställa nya fälgar separat finns också möjligheten att skapa ett personligt utseende på bilen. Priserna på alufälgar pressas hela tiden och det finns idag flera mycket bra och snygga sorter av hög kvalitet till låga priser för den som tar sig tid att leta och undersöka marknaden.

Köp aluminium fälgar på internet

Precis som det idag går att beställa allt från resor, biobiljetter, kläder och mat på nätet, finns det även möjlighet att köpa fälgar online via olika distributörer och bilhandlare. Genom att välja att införskaffa på nätet går det att hitta många billiga modeller som man annars riskerar att få betala betydligt mer för i butik. Billiga fälgar går definitivt att hitta till alla de stora bil- och däckmärken som finns på den svenska marknaden, och genom att handla via internet finns det möjlighet att i lugn och ro jämföra priser och modeller utan att behöva respektera butikers ibland något begränsande öppettider. De internetbaserade butikerna är öppna dygnet runt och du väljer själv när och var du gör efterforskningar och lägger din order via antingen dator, surfplatta eller mobiltelefon. Att handla via internet gör processen både friare, och i många fall även billigare, eftersom kostnad för butikslokal och personal ofta kan reduceras kraftigt i samband med att större, centraliserade lagerutrymmen kan användas. Att köpa alufälgar via internet rekommenderas starkt, då fördelarna är många.

Flera av de stora distributörerna och nätbaserade butiker som tillhandahåller fälgar erbjuder också möjlighet att söka efter den perfekta modellen till just ditt fordon via speciella sökmotorer. Du knappar in din bils modell och detaljer om dess utseende tillsammans med eventuella preferenser och får inom några sekunder upp en lista med de fälgar som passar bäst till just din bil. Det finns ofta också möjlighet att ringa eller kontakta den nätbaserade butiken via email om du har några frågor angående modeller, montering eller pris och leveranstider.

Skötsel av Aluminiumfälgar

Precis som resten av bilen kräver fälgarna omvårdnad och kontinuerlig skötsel för att fortsätta fylla sin funktion och behålla sitt utseende. Fälgar av aluminium är relativt lätt att ta hand om men kräver till viss del mer underhåll än de gjorda av stålplåt. För att bästa rengöring rekommenderas manuell tvättning med ett mjukt bilschampo eller en för ändamålet speciellt utvecklad rengöringsprodukt. Fälgen skrubbas sedan mjukt med en borste eller en svamp, och smuts och grus följer då ofta lätt med förutsatt att rengöringen görs regelbundet. Speciellt på vintern är det viktigt med kontinuerlig rengöring då det lätt samlas sten och grus i fälgarna, vilket kan ge upphov till repor och skador i lacken. Det är rekommenderat att rengöra fälgar dubbelt så ofta som bilen tvättas, även om det ibland räcker med att spola av ordentligt mellan rengöringstillfällena.

Ett vanligt misstag är att endast rengöra och putsa på utsidan, vilket kan stå en dyrt i det långa loppet då insidan av fälgen är nog så viktig både för utseende och funktion. Även på insidan av fälgen fastnar lätt smuts och grus som behöver tas bort regelbundet för att undvika repor på lacken eller nedsatt funktion på däcket. Det kan även vara lämpligt att ta bort och separat rengöra fälgarna i samband med byte till och från vinter- och sommardäck, vilket gör att man är garanterad ordentlig rengöring åtminstone två gånger om året om denna rutin respekteras.

En investering i aluminiumfälgar är aldrig fel, och med dagens billiga modeller och varianter behöver du inte välja mellan utseende och funktion. Genom att köpa via internet kan du i många fall hitta fälgar till halva priset eller mer jämfört med de som finns erbjudna i traditionella butiker.

Med snygga fälgar förhöjs ofta utseendet på bilen markant. Nöj dig inte med något mediokert, utan utforska det gedigna utbud som finns tillgängliga via de många nätbaserade butiker som finns på den svenska marknaden. Nya fälgar kan göra stor förändring för en bils utseende.