Begagnade fälgar

På denna sida:

Att köpa begagnade fälgar är ett bra sätt att förnya sina biltillbehör till ett mycket vettigt pris. När du köper begagnade fälgar kan du få exklusivare märken till din bil utan att betala en förmögenhet. Det finns gott om sidor på nätet där du kan bläddra bland begagnade fälgar i Sverige. Söker du efter något extra speciellt kan du söka över hela världen via till exempel eBay.

Köpa begagnat på distans

Att köpa begagnat är alltid ett alternativ om man vill spara lite pengar. Det är dock inte alltid som du kan hitta en fälg som passar just dig och din bil i ditt närområde. Då är ett alternativ att handla på distans och få fälgarna skickade hem till dig. Men som med allt så finns det både fördelar och nackdelar med detta.

Fördelar med begagnade fälgar

Fördelarna med att kunna handla begagnade fälgar på distans är att det är smidigt att få dem levererade trots att det handlar om stora paket och man kan få vad man beställt redan nästa dag. Om du som köpare inte nödvändigtvis måste hålla dig inom ett begränsat geografiskt område får du dessutom mycket större utbud att välja bland.

Anda fördelar är att du kan få snygga och högkvalitativa fälgar till ett billigare pris. Idag pratas det dessutom mycket om återanvändning och överkonsumtion. Istället för att köpa nytillverkat varje gång kan man istället köpa begagnat i fint skick av någon som tröttnat på sina. På så sätt kan vi även minska konsumtionen och spara på miljön genom minskad tillverkning och kortare transporteringssträckor. När du handlar begagnat kan du dock inte alltid välja exakt det du vill ha. Vid nybeställning av fälgar kan du hos vissa återförsäljare specialdesigna fälgar helt utefter dina egna önskemål och dimensioner. Det är såklart inte en möjlighet när du handlar andrahandsvaror.

Nackdelar med begagnat

Nackdelen med att handla begagnade fälgar är dock att du inte kan kontrollera dem innan du köper dem. Risken för att bli lurad är därför förhållandevis stor. Idag finns det dock flera sätt att handla på som minskar risken för att du som köpare ska bli bedragen av säljaren. Köpet kan till exempel göras via en säker webbshop eller betaltjänst på nätet. Det innebär att du som köpare får en garantitid då du kan skicka tillbaka fälgarna till säljaren samt få pengarna tillbaka. Säljaren får inte tillgång till pengarna du betalat för varan/varorna förrän du har haft fälgarna under den avtalade tiden. Det är ett säkert sätt för både köparen och säljaren att genomföra en bra affär där ingen riskerar att bli lurad.

Tips för begagnade fälgar

Ska du köpa begagnade fälgar kan det vara bra att veta lite vad man som köpare bör tänka på. Först och främst bör du ta reda på alla mått du kan tänkas behöva för att hitta passande fälgar. Du bör veta vilken bultcirkel du har på din bil så att du kan jämföra med de begagnade fälgarna du hittar för att se om de passar. Kolla även upp vilken tum fälgarna bör ha samt däckdimensioner.

I många fall sitter det redan däck på fälgarna när du köper begagnat och det kan vara bra att ta reda på hur stort mönsterdjup de har och ifall de går att använda. Är de för slitna är risken att de inte är godkända samt att egenskaperna är dåliga, vilket kan öka risken för vattenplaning och dylikt.

Köper du större dimensioner än du redan har är det dessutom viktigt att se till så att däcken inte blir för stora. Då kan de skrapa emot hjulhuset. Det vill säga att om du köper större begagnade fälgar än du redan har så måste däcken ha andra dimensioner för att bibehålla samma storlek som dina föregående däck och fälgar. På så sätt kan de där billiga begagnade fälgarna bli dyra trots allt, eftersom du kan behöva köpa nya däck till.