Lättmetallfälgar

Fälgar på bränsledrivna fordon, såsom personbilar, är ofta gjorda av pressad stålplåt eller gjutna av aluminium. På sportbilar och snabbare tävlingsbilar finns det ibland även fälgar gjorda av magnesiumlegeringar. Oavsett vilket material fälgarna är tillverkade av har de flera funktioner och bidrar till att skapa ett personligt utseende på bilen samtidigt som de gör däcken mer iögonfallande. Fälgar kan användas för att skapa en personlig prägel på annars standardiserade fordon och kan bidra till att sända särskilda signaler om bilägaren till omvärlden. Snygga fälgar finns i alla prisklasser och även den som söker något billigare varianter slipper idag kompromissa nämnvärt gällande utseende och design tack vare många billiga och prisvärda erbjudanden hos främst internetbaserade butiker.

Lättmetallfälgar av aluminium

Fälgar av aluminium går ofta också under namnet lättmetallfälgar, då aluminium är just en lättmetall. Fälgar av lättmetall är ofta något dyrare än motsvarigheten i stålplåt, men vinner i funktioner som ökad glans och längre glanshållbarhet där fälgar i stålplåt aldrig riktigt når upp till aluminiets nivåer.

Fälgar av aluminium går ofta också under namnet lättmetallfälgar, då aluminium är just en lättmetall. Dessa är ofta något dyrare än motsvarigheten i stålplåt, men vinner i funktioner som ökad glans och längre glanshållbarhet där motsvarigheten i stålplåt aldrig riktigt når upp till samma nivåer.

År efter år visar undersökningar stadigt ökande popularitet för aluminiumfälgar i takt med att produktionen möjliggör allt lägre priser, vilket tillsammans med prestationen och utseendet gör fälgar i lättmetall till klart överlägsna fälgar av stålplåt. Genom att välja lättmetall får man också en produkt som är av något lättare i vikt, vilket ger effekt på bilens prestanda, friktion och bränsleförbrukning i det långa loppet. Ett lättare fordon drar som bekant mindre bränsle, och även om fälgarnas vikt inte är avgörande bidrar de definitivt till fordonets totala vikt och därmed även bränsleförbrukning.
Du rengör lätt fälgar av lättmetall med en tvättsvamp och varmt vatten tillsammans med ett bilschampo eller en rengöringsprodukt speciellt framtagen för just fälgar. Tänk på att regelbundet tvätta och spola bort grus, lera och smuts som annars riskerar att repa lacken och som i stora mängder kan ha en negativ inverkan på däckets prestanda. Främst vintertid är det viktigt att regelbundet ta hand om fälgarna för att de ska behålla sin glans och sina positiva egenskaper från säsong till säsong.

Köp billiga lättmetallfälgar på internet

Den som vill införskaffa nya fälgar av lättmetall gör klokt i att göra efterforskningar och beställa på nätet, där det finns många billiga sorter av hög kvalitet att välja mellan. De butiker och leverantörer som finns tillgängliga på den svenska online marknaden är idag generellt sätt av mycket hög kvalitet och det finns flera fördelar med att köpa via internet, exempelvis behöver inte butikers öppettider respekteras utan du beställer själv när och hur du vill via antingen dator, surfplatta eller mobiltelefon. Genom att jämföra olika märken och modeller online har du också möjlighet att samla på dig ordentligt med information innan du väljer att lägga en beställning.
Lättmetallfälgar har ofta kort leveranstid om du beställer från en svensk distributör, och du väljer sedan att antingen montera de nya fälgarna på egen hand eller att kontakta en bilverkstad eller bensinmack för att få hjälp. Det är viktigt att komma ihåg är att speciella verktyg kan krävas för att montera fälgarna och den som känner sig osäker på hur man går till väga gör ofta bäst i att kontakta en verkstad för att vara säker på att varken fälgen, däckets utseende eller prestanda påverkas i samband med monteringen. Bilfälgar monteras på däcket med bultar i skruvhålet i anslutning till navet, eller med muttrar som fästs på bultar som sitter fastpressade i navet. Oavsett teknik är det viktigt att fälgen sätts fast ordentligt för att inte falla av i samband med körning och då orsaka skador eller olyckor.

Tack vare de många utseenden och designer som dagens moderna fälgar kommer i, finns det goda möjligheter att skapa ett personligt utseende och sätta sin egen prägel på fordonet. Tack vare billiga modeller på nätet har de flesta bilägare idag råd med högkvalitativa och snygga aluminiumfälgar som kan användas på både sommar- och vinterdäck. Lättmetallfälgar erbjuder en snygg och modern design som tillsammans med funktion och prestanda är svår att hitta hos fälgar av andra material.