Plåtfälgar

På denna sida:

En fälg som ofta följer med som standard, framförallt på vinterdäcken, när du köper en helt ny bil är plåtfälgar. De är en av de två vanligaste typerna av bilfälgar, den andra är aluminiumfälgar. Varianten i plåt anses inte vara ett lika snyggt och exklusivt alternativ som aluminiumfälgarna, men den har en mängd bra egenskaper. En stor fördel med plåtfälgar är att de oftast tingar ett lägre pris och de finns att köpa såväl online som i fysiska butiker. Det är ett väldigt bra alternativ för dig som letar efter fälgar som tål en hel del slitage.

Egenskaper

Plåtfälgar är standardfälgar och sitter oftast på bilen när den rullar ut från fabriken. Utseendemässigt är de kanske inte lika tilltalande som aluminiumfälgar. Plåtfälgar kallas även för stålfälgar och det var den här typen av fälg som användes på de första bilarna. Idag finns plåtfälgar i flera olika utföranden och det finns gott om butiker på nätet som säljer dem.

Vanligtvis är de svarta eller helt i originalmetallen. Många väljer att ha plåtvarianten på vinterdäcken eftersom de kan stå emot vinterns slitage bättre. Det finns dock vinteralternativ i aluminium idag som också har mycket bra vinteregenskaper mot slitage. Här är det återigen en fråga om pris.

Det som kan skada dina fälgar på vintern är saltet som vägarna saltas med för att motverka halka. Saltet orsakar korrosion vilket leder till att fälgen kan ta skada. På vintern har du säkert lagt märke till att snömodden på vägarna blir svart. Det som orsakar detta är en blandning av alfaltspartiklar, som rivs upp av dubbdäcken, gummi, grus, sand och salt. Den här modden fastnar lätt på din bil och dina fälgar, vilket kan ge upphov till rost. Därför väljer många att köpa billigare alternativ till sina bilar vintertid och behålla de i aluminium till sommaren då slitaget inte är lika påtagligt.

Köpa plåtfälgar online

Har du bestämt dig för att plåtfälgar är det som passar dig bäst kan du surfa in på nätet och hitta billiga online. Även om plåtfälgar i regel är rätt så lika varandra finns det olika utseenden på dem med. Vill du förbättra utseendet kan du köpa navkapslar till dem som du monterar på utsidan av fälgarna. Att sätt på navkapslar gör ingen skillnad för funktionen, utan de får dem helt enkelt endast att se bättre ut. Navkapslar är billiga att köpa och de är gjorda i plast, så det gör inget om de tar lite stryk. Navkapslarna ger dessutom ett litet skydd åt dina fälgar.

Billiga plåtfälgar

För att hitta de billigaste plåtfälgarna kan du jämföra olika butikers utbud på nätet. Online kan du hitta många olika varianter i flera olika prisklasser. Det som är viktigt att komma ihåg när du går i köptankar är att alla fälgar inte passar alla bilar. Köper du begagnat online är det viktigt att kolla så att de verkligen passar dina däck och att dimensionerna stämmer. Du behöver se efter, innan du köper, att bultcirkeln stämmer överens med din bil och så vidare. Det bästa du kan göra om du är osäker när du ska köpa online är att ta kontakt med butiken. De kan oftast hjälpa dig att kolla upp utifrån ditt bilmärke vad det är du behöver. Du kan även ta kontakt med en firma som säljer och hanterar däck. Där kan du få hjälp med att både köpa fälgar på nätet som passar till din bil samt få hjälp med att montera på däck och fälg på din bil. Ibland kan däcken behöva balanseras för att bilen ska gå stadigt och även det kan en däckfirma hjälpa dig med.